• Tip:
  • Prosječna Ocjena:

Kako pravilno vježbati i aktivirati trbuh?

Što nedostaje ženama koje su rodile? Snage trbušnih mišića.

Što se događalo sa tim istim mišićima prilikom trudnoće? Bili su preistegnuti. Uz to su se rebra širila u stranu, dijafragma nije imala mnogo mjesta da se pomiče ka dole na udah i mišići zdjeličnog dna su bili pod priličnim pritiskom.

Često žene nakon poroda nemaju pravilan obrazac disanja jer se nisu riješili neki od ovih problema. Skoro pa uvijek nakon poroda bi trebalo na malo pametniji način pristupiti našem tijelu i pravilno aktivirati mišiće našeg trupa, pogotovo duboke mišiće koji su zaslužni za dobru stabilizaciju i pravilnu funkciju.

Dogodi se da žene skaču na vježbe koje su radile i ranije ali osjećaju kao da “trbuh nije njihov”, nemaju dobru aktivaciju ni potporu. Vježbaju mjesecima, a rezultati izostaju ili se čak jave i neke komplikacije. Trbuh se ne povlači, a frustracija raste. 

Kako bi ponovno počela osjećati svoj trbuh kao onaj stari potrebno je kroz pravilno disanje aktivirati naše duboke mišiće trupa.

Ukratko teoretski to znači: dijafragma se na udah (kroz nos) spušta kako pluća primaju zrak, pritisak ide dijelom u trbuh i prsa ali najvećim dijelom se naša rebra šire za 360 stupnjeva u svim smjerovima. Jako nam je bitna mobilnost svih malih zglobova koji vežu rebra za prsnu kost, ali i za leđa kako bi pritisak putovao ravnomjerno. Mišići zdjeličnog dna se na udah opuštaju, odnosno idu istim smjerom kao naša dijafragma.

Izdah radimo kroz produljeno šuškanje na usta zato što su trbušni mišići pomoćni mišići prilikom izdaha i tako ih aktiviramo. Dijafragma se podiže kako se pluća prazne, postižemo aktivaciju dubokih slojeva mišića trupa, pa čak i na leđima i podižemo naše zdjelično dno prema gore i sebi. Ovo se inače dijelom primjenjuje u Kegelovim vježbama, ali kao što vidite, naš sustav djeluje zajednički i vježbe “stisni, pusti” nisu adekvatne za liječenje komplikacija kao što su curenje mokraće ili prolapsi na zdjelici. Kod napetih mišića mogu napraviti još više problema. O tome ćemo posebno pričati.

Oporavak tijela nakon poroda je proces koji se događa dan po dan, Najbolje od svega je krenuti pametnim koracima svakog dana ali u pravom smjeru. Ovo je osnova na koju potom nadograđujemo sve vježbe. Nije bitno KOJA vježba je u pitanju kad radimo rehabilitaciju, već KAKO se odrađuje a upravo je pravilna aktivacija najbolje KAKO.

Naravno, mnogo je lakše i bolje sve to pogledati tako da ostavljam video kako to izgleda u praksi:

Sljedeća Objava

Što je Dijastaza?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pomaknite se do vrha