• Tip:
  • Prosječna Ocjena:

Kako pravilno raditi Kegelove vježbe?

Ženama nakon poroda često budu predložene Kegelove vježbe u svrhu jačanja i oporavka mišića zdjeličnog dna. 

Budu opisane na način “stisni, pusti” mišiće zdjelice ili još gore “zadrži mokraću kad si na wc-u”. 

Nijedan od ovih načina nije pravilan za postizanje dobrih rezultata i takvim pristupom možemo napraviti dodatne komplikacije.

Mišići zdjeličnog dna su smješteni na dnu našeg trupa i imaju važnu ulogu u potpori organa, ali i u zatvaranju i otvaranju fizioloških funkcija kao što su mokrenje i defekacija. 

Problemi koji mogu nastati su inkontinencija, bolni ili slabo osjećajući odnosi sa partnerom, spuštanje ili prolaps organa, problemi sa probavom i pražnjenjem, bolno sjedenje, bolovi u kukovima i mnogi drugi. 

S obzirom da mišići u tom dijelu postoje u više slojeva i imaju brza i spora mišićna vlakna njihova problematika može ići u dva smjera. 

Mogu biti hiper ili hipo tonični, odnosno možemo ih promatrati kao pojačano ili smanjeno aktivne. Još jedna podjela koju možemo čuti su napeti ili slabi mišići zdjeličnog dna

Pri tome napetost ne znači snagu, već pojačanu aktivnost koju prvo adresiramo opuštanjem, a potom jačanjem. Kod slabih mišića neće biti izazova sa opuštanjem, već jačanjem. 

O tome koje stanje je prisutno možemo zaključiti po simptomima i detaljima koje žena opisuje.

U skladu s time znati ćemo nešto više o ostatku mišićnog sustava. To je važno iz razloga što napeti mišići nisu napeti sami od sebe, nego većinom kompenziraju manjak aktivnosti nekih drugih mišića. Pa je tako čest slučaj da kod žena sa napetim mišićima zdjeličnog dna treba raditi na jačanju mišića stražnjice i okolnih mišića. 

Kako onda pravilno izvoditi Kegelove vježbe?

Naše tijelo ne radi kao izolacija već je sve povezano u zajedničku funkciju cijelog trupa.

Mišići zdjeličnog dna funkcioniraju zajedno sa respiratornom dijafragmom i mišićima cijelog trupa; trbušnim i leđnim. 

Vježbamo ih povezano putem disanja i kontrole pritiska zato što “stisni, pusti” metodom nedostaje jedan bitan faktor, a to je opuštanje.

Bez opuštanja ili pravilne relaksacije ne možemo postići potpunu kontrakciju, samim time ni dobru funkcionalnost. 

Također, napeti mišići zdjeličnog dna bez relaksacije neće imati nikakve rezultate. 

Upravo suprotno, mnogim ženama od Kegelovih vježbi stanje bude još lošije. To je u većini slučajeva siguran pokazatelj da se radi o hipertonusu i da je potrebno promijeniti pristup vježbama. 

Dakle, pravilne Kegelove vježbe se rade povezivanjem kroz disanje i kontrolu pritiska gdje na udah dijafragma ide na dole, a mišići zdjelice se relaksiraju, dok se na izdah dijafragma podiže, a mišići zdjeličnog dna se stisnu i podignu. 

To bi bilo pravilno vježbanje kroz puni opseg pokreta mišića u tom dijelu. 

Jednom kad znamo povezati osnovnu funkciju trupa kroz disanje, koristimo istu tehniku kroz svaku vježbu u oporavku tijela nakon poroda.

Cijelu prezentaciju na tu temu možeš naći u videu niže.

Radi pametnije, a ne napornije 🙂 

Želim ti sretan oporavak, 

Karolina

Prethodna Objava

Test za dijastazu nakon poroda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pomaknite se do vrha