• Tip:
  • Trajanje:
  • Prosječna Ocjena:

Kad mogu početi s vježbama nakon poroda?

Ako si ti jedna žena koja želi što prije uzeti stvari u svoje ruke i pobrinuti se za oporavak nakon poroda sigurno te zanima kad je sigurno i preporučeno krenuti sa vježbama.

Nema jednog ni točnog odgovora ali otprilike za većinu žena je to oko 6 do 8 tjedana nakon poroda pod uvjetom da je sve u redu i da se dobro osjećaš.

Ono što bih svakako preporučila je da se krene ODMAH sa NEKIM stvarima. To bi bila prva 3 koraka rehabiltacije: postura, disanje i pravilna kontrakcija mišića.

Zašto?

Zato što nema pauze od disanja, svakog dana dišemo. Također, već od prvog dana bebu treba podignuti, spustiti, trebaš napraviti bočicu ili dojiti i za to je potrebno naučiti kako da sebe zaštitiš što je više moguće i osvijestiš položaje u kojima se nalaziš da napinjanjem pritiska na trbušni zid ne naštetiš sebi još više ili ne dođe do pupčane kile.

Zadnje je pravilna kontrakcija mišića kojom osiguravaš pravilno napinjanje prilikom rizičnih aktivnosti jer u prvih 6 do 8 tjedana tvoje je tijelo najosjetljivije i podložno oštećenjima zbog slabosti nakon poroda. 

Da, vraća se u normalu sve polako ali ne vrati se sve u potpunosti kod svih žena i ako ne koristimo tijelo na pravilan način često dođe do komplikacija i bolova, što u startu možemo izbjeći.

Kontrakciju neće moći u početku raditi žene koje su imale porod carskim rezom jer će biti previše bolno. Onda se zadržavamo samo na prva dva koraka. 

Mnogo benefita se može postići u ranom postpartumu i to je zlatan period rehabilitacije ako se pametno iskoristi to vrijeme. 

Volim rehabilitaciju podijeliti u dva dijela. Prvi bi bio izbacivanje svega što nam šteti, a drugi ubacivanje stvari koje nam pomažu. I to bi bile vježbe.

Pa tako dolazimo do konačnog odgovora

Nakon poroda možeš odmah krenuti sa prva tri koraka kako bi se maksimalno moguće zaštitila i omogućila svom tijelu da zaraste. Nakon 6 do 8 tjedana ako je sve u redu krećeš sa uvođenjem vježbi od lakših ka težima. Naravno vježbe moraju biti prilagođene za tijelo u postpartumu, odnosno moramo znati pravilno izvođenje da bi dobile maksimalan učinak a ne dodatne probleme.

Zlatno pravilo rehabilitacije bi bilo: PROGRESIVNO POSTEPENO OPTEREĆENJE TIJELA

Što to znači?

Sa vježbama krećemo od lakših i savladavajući ih postepeno nadograđujemo. Poveži se i slušaj što ti kaže. Uz prave korake jako brzo nam vrati ljubav kojom ga čuvamo.

Video o ovoj temi možeš pogledati u nastavku…

Želim ti sretan oporavak, 

Karolina

Prethodna Objava

Što je Dijastaza?

Sljedeća Objava

Odakle krenuti i koraci rehabilitacije?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pomaknite se do vrha