• Tip:
  • Prosječna Ocjena:

Odakle krenuti i koraci rehabilitacije?

Saznala si da je kod tebe prisutna dijastaza, slabost ili napetost mišića zdjeličnog dna ili čak i udružene komplikacije, zanima te odakle krenuti i kako znati koji su svi potrebni koraci?

Jedna od najčešćih grešaka je prebrzo kretanje sa vježbama bez savladavanja osnova ali krenimo od početka.

Ništa nije zanemarivo i uključujući svaki faktor u našu rehabilitaciju, ne samo što ćeš brže postići rezultate, već neće biti pitanja po putu “Zašto se ništa ne događa?” “Vježbam, zašto rezultati nisu još vidljivi?” 

Prvo bih naglasila ODLUKU.

Posvetit ću se ovome i napraviti sve što treba, neću preskakati korake, isplanirati ću pola sata svako drugi dan i držat ću se tog rasporeda kad dođe vrijeme. Bez ovoga nema rezultata, svi to znamo ali i dalje najčešće slušamo “nisam stigla, nemam motivacije, treba mi netko da me tjera” i tako dalje. 

Ako same sebi ne možemo održati riječ i pouzdati se u ono što smo sebi obećale nema toga diva na planeti koji će nas do kraja života tjerati da radimo stvari dobre za nas.

Prije ili kasnije ostajemo prepuštene sebi, a ako putem ne steknemo samopouzdanje da smo sposobne obaviti ono što smo rekle da hoćemo, svi rezultati će biti samo privremeni, a mi ćemo uvijek kretati iznova i tako se vrtiti u krug. Mnogo bitan korak, tu se najčešće pada, pogotovo u prvih desetak dana dok ima toliko novih stvari i osjećamo se kao da to nikad nećemo savladati. Samo nastavi, pusti mozak šta priča.

Prvo ćemo se pozabaviti onim stvarima u danu koje nam koče oporavak.

POSTURA tokom svakodnevnih aktivnosti, ustajanja, podizanja i svega ostalog nam uvelike olakšava ili otežava zacjeljivanje našeg tijela.

Mi posjedujemo prirodni sustav zacjeljivanja, a kad smo često zaključani u lošim položajima ili se krećemo nabijajući pritisak na trbušnu stijenku i zdjelično dno, ne dajemo priliku našem tijelu jer provociramo vezivno tkivo koje se bori da zaraste.

Od velikog je značaja naučiti posturalna pravila kako bi pomoću svjesnog ispravljanja odradili jedan dio posla. Također, pravila primjenjivati tokom svih dnevnih aktivnosti. Djeluje kao mnogo posla u početku, ali redovitom primjenom mora doći do automatizma i nećemo više razmišljati o tome, kao kad smo učili voziti bicikl. Drugi dio posla ćemo odraditi ciljanim jačanjem mišića jer zglobovi su robovi mišića i nijedan pravilan položaj ne možemo dugo zadržati ako smo u disbalansu sa mišićima.

Idemo dalje, krećemo sa vježbama od DISANJA. 

Uspostavljamo pravilno dijafragmalno disanje sa otvaranjem rebara u 360 stupnjeva i kroz razne položaje u kojima vježbamo i usvajamo aktivaciju dijafragme i mobilnost naših malih zglobova koji povezuju rebra sa prsnom kosti i leđima. Bez dobre mobilizacije naš pritisak prilikom disanja će ići u smjeru najmanjeg otpora a onda se zglobovi koji nemaju dobru mobilnost i dalje neće pokretati. To su mali, neznatni pokreti i potrebno ih je osvijestiti prilikom vježbanja. Bez usvajanja ovog koraka žene najčešće nemaju dobre rezultate. 

UPRAVLJANJE PRITISKOM I KONTRAKCIJA svih mišića trbušne stijenke i trupa. To znači da pritisak nećemo prilikom kontrakcije usmjeravati ka van jer postoji mogućnost od nastanka hernija na trbuhu ili zdjelici, kao i širenje dijastaze. Pritisak prilikom pravilne kontrakcije ide ka unutra i štiti nas i stabilizira naš trup. Kontrakcija je povezana sa disanjem i moramo savladati zajedničko funkcioniranje dijafragme, mišića trupa i zdjeličnog dna kako bi postigli pravilnu funkciju našeg trupa. 

To nas dovodi do MIŠIĆA ZDJELIČNOG DNA na kojem se mogu pojaviti razne situacije. Primaran problem je također loše upravljanje pritiskom i radimo osvještavanje osjećaja i nabijanja pritiska, relaksaciju i kontrakciju mišića “tamo dole” kako bi spojili funkciju zajedno sa trupom. Zapamti da dijafragma, mišići trupa i zdjeličnog dna funkcioniraju kao jedan sustav i ne vježbamo ih izolirano već povezano. 

Tek kad su savladane osnove uvodimo VJEŽBE koje su prilagođene za naše stanje i služe nam u oporavku. Primjenjujući gore navedena pravila kombiniramo naš trening sa nekoliko različitih vježbi kroz 2 do 3 serije, ovisno o trenutnim mogućnostima i stanju. 

Vježbe moraju sadržavati pokrete kojima ćemo aktivirati sve skupine trbušnog zida kroz sve ravnine pa se tako bavimo vježbama disanja uz pokret zdjelice, uvođenje aktivnih pokreta kroz obrasce, antirotacijskim vježbama, dodavanjem gravitacije, unilateralnim i bilateralnim vježbama. 

Naše tijelo je sustav kojeg moramo promatrati kao cjelinu i bez obzira što se radi o trupu nakon poroda i što si razvila komplikacije na zdjeličnom dnu ili bolna leđa, vježbamo cijelo tijelo jer težimo stabilizaciji, balansu i jakosti. Ništa nije zanemarivo.

Zlatno pravilo svakog treninga ili rehabilitacije je POSTEPENO PROGRESIVNO OPTEREĆENJE koje će nas vremenom dovesti tamo gdje smo krenule. 

Od ostalih stvari jako je bitna hidratacija organizma gdje bez 2 litre vode nema ništa od rezultata, za dojilje duplo više, odnosno 4 litre vode. Kvalitetan san koliko god je to moguće i što manje stresa. Primjetit ćeš da svugdje čitaš ove iste savjete ali to su osnove zdravlja bez obzira o čemu se radi i tako će biti zauvijek. Nije problem popiti 2 litre vode, jesti zdravo i naspavati se danas. Ono što je problem je održavati kontinuitet i to radi razliku između 2 posto ljudi koji postižu rezultate i svih ostalih. Zato je bitno ovo sve uvesti u dnevnu rutinu na način koji je nama održiv dugoročno kako bi izbjegli preopterećenje i stalno se vraćali na početak.

Jedna velika i važna napomena, prilikom ovog putovanja, uživaj u procesu i treniraj iz ljubavi prema sebi danas sa željom za još bolju tebe sutra. Zaljubi se u nove navike koje će ti služiti cijeloga života da živiš kvalitetno bez bolova.

Pogledaj video ispod ako te zanima nešto više o ovoj temi…

Zaljubi se u nove navike koje će ti služiti cijeloga života da živiš kvalitetno bez bolova.

Prethodna Objava

Kad mogu početi s vježbama nakon poroda?

Sljedeća Objava

Koje te komplikacije nakon poroda mogu dočekati?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pomaknite se do vrha