• Tip:
  • Prosječna Ocjena:

Kako funkcionira naš trup

Dijafragma, mišići trupa i zdjelično dno (mišići) su pod zajedničkim utjecajem pritiska i sila i međusobno surađuju disanjem i kontrakcijama.

Možemo ih promatrati kao bačvu unutar koje djeluje naš intraabdominalni tlak.

Ako dišemo prsno i plitko, nabijamo pritisak prilikom podizanja na trbuh ili mišiće zdjelice, vježbamo na način koji nam šteti… može doći do problema u sistemu, bolnih leđa, većeg razmaka dijastaze, pucanja veziva, curenja mokraće, zdjelične ili pupčane kile i od zacjeljenja naše dijastaze i rješavanja komplikacija nema ništa.

trup-1

Dijafragma je naš glavni mišić za disanje i kod pravilnog udaha putuje na dole gdje se tom prilikom naša prsna i trbušna šupljina pune pritiskom. Ono što bi se reklo “dišemo punim plućima”. Prilikom izdaha dijafragma se podiže, zajedno sa mišićima zdjeličnog dna koji je na svaki udah i izdah prate jednako. 

Naši mišići trupa su pomoćni pri izdahu i aktiviramo ih kroz rehabilitaciju kroz forsirani izdaha.

Problem nakon trudnoće je to da žene često nemaju dobru aktivaciju dubokih mišića zato što su izgubile konekciju tokom vremena u kojem su oni bili preistegnuti.

Žena često opisuje “osjećam kao da trbuh nije dio moga tijela” i rehabilitacijom i pravilnim vježbanjem vraćamo i povezujemo funkciju dubokih mišića sa ostatkom tijela. 

Trup možemo promatrati na način da dijafragma radi gornji poklopac, mišići zdjeličnog dna donju bazu a mišići trupa stijenke. Funkcioniraju zajedno i pogrešno je ako ih vježbamo izolirano.

Najčešće poznate izolirane vježbe su Kegelove vježbe koje opisujemo kao “stisni, pusti” što će kod napetih mišića zdjelice napraviti još veće probleme. Kod Kegelovih vježbi na taj način nedostaje nekoliko bitnih stvari, a to je da moramo naučiti mišiće relaksirati kako bi ih mogli pravilno aktivirati, što radimo kroz disanje i upravljanje pritiskom.

Problemi mišića zdjeličnog dna se uspješno rješavaju kad naučimo kako ih pravilno vježbati koristeći dijafragmu i intraabdominalni pritisak, a nikako samo taj dio izolirano.

Tijelo gledamo kao lančani sustav, a dijastaza i ostale komplikacije su problem cijelog organizma.

Učimo s razumijevanjem, a probleme rješavamo iz temelja kako bi nam ostalo zdravo tijelo i dobre navike za cijeli život.

Prethodna Objava

Koje te komplikacije nakon poroda mogu dočekati?

Sljedeća Objava

Što se događa sa tvojim tijelom u trudnoći i nakon poroda?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pomaknite se do vrha