• Tip:
  • Prosječna Ocjena:

Što se događa sa tvojim tijelom u trudnoći i nakon poroda?

“Nikad se više nije vratila snaga kao od ranije”

“Osjećam se kao da trbuh nije dio moga tijela”

“Vježbam ali imam osjećaj da se ništa ne događa”

Tokom trudnoće naši mišići se šire i istežu, vezivno tkivo po sredini se stanjuje i isteže. 

Beba raste ispod rebara što mami onemogućuje dobro korištenje dijafragme, već spontano prelazi na plitko prsno disanje. 

Rebra nakon poroda mogu ostati “otvorena” ili “zatvorena”. 

U slučaju otvorenih rebara žena opisuje “kao da joj je grudnjak od prije poroda odjednom uzak”, primjećuje istaknuta rebra sa prednje strane trupa, dok prilikom zatvorenih rebara žena ima osjećaj da joj je udah “slab”, kao da ne može dobro udahnuti i raširiti rebra u stranu. 

Normalan infrasternalni kut iznosi 90 stupnjeva

Dolazi do smanjene mobilnosti malih zglobova prsnog koša i disanje postižemo podizanjem ramena ka ušima ili pretjeranim trbušnim disanjem umjesto pravilnim dijafragmalnim disanjem u kojem naš primaran mišić za disanje igra glavnu ulogu. Plitko prsno disanje može dovesti do smanjene energije tokom dana, lošeg spavanja, glavobolja ili bolova u ramenima i vratu.

Naša rebra moraju imati dobru mobilnost kako bi se na udah mogla širiti u stranu, sprijeda i straga, odnosno za punih 360 stupnjeva. 

Zato što su mišići bili preistegnuti žena često izgubi konekciju sa njima i pokušavajući vježbati osjeća se kao da mišići trbuha “nisu njeni”. 

Ako je prisutna dijastaza, prilikom pregiba ka naprijed često opisuje “osjećam kao da će mi svi organi ispasti vani” 

“Vježbam ali nema nikakvih rezultata i bolovi ne prestaju” znači da nije uspjela postići aktivaciju dubokih mišića trupa koji su zaslužni da naš trbuh vrate na mjesto i podupiru ga kao prirodni steznik.

Ponekad naše tijelo spontano zaraste i problemi nestanu, ali ako je prošlo već neko vrijeme od poroda a ništa se ne događa velika je šansa da neće doći do spontanog rješavanja problema već da trebamo potaknuti tijelo na jačanje i oporavak. 

Također, mišići zdjeličnog dna mogu raditi probleme kao što su curenje mokraće, bolni odnosi sa partnerom, nemogućnost kontrole vjetrova, neugodne senzacije, bolovi zdjelice, loša probava, zatvor i mnogi drugi. 

Nije istina da su to normalne stvari koje te čekaju kad rodiš i nije istina da samo žene koje su rodile vaginalno mogu patiti od problema na zdjeličnom dnu. Ako je nešto od ovih problema i tvoj slučaj onda je potrebno prvo ustanoviti radi li se o slabosti ili napetosti na tim mišićima i vježbe kroz oporavak prilagoditi tome. U slučaju napetih mišića Kegelove vježbe na način “stisni, pusti” mogu izazvati još gore simptome ili u najboljem slučaju ne napraviti ništa. Kegelove vježbe je potrebno povezati sa cijelom funkcijom našeg trupa i ostalim mišićima.

Pogrešno je rehabilitaciji nakon poroda pristupiti tako da radimo nasumično vježbe bez rasporeda i plana koji nema svoj cilj jer u tom slučaju nije sigurno da ćeš tokom aktivnosti uspostaviti pravilno disanje i sve ostale osnove koje su bitne kako bi dobila aktivaciju onoga što nam treba, a to su duboki mišići koji tvoj trup drže čvrstim, stabilnim i snažnim. 

Ako si jedna od žena koja za sebe želi snažno tijelo nakon poroda, koja ne pristaje na “to ti je sad normalno” i želiš se osjećati dobro i puna energije onda se trebaš posvetiti svom oporavku na pametan način kroz stručan trenažni proces, naučiti kako tvoje tijelo funkcionira i kako mu vratiti ljubav koju zaslužuje. 

Vježbanje nije kazna, već nagrada za tebe i tvoje tijelo koje je stvorilo bebu. 

Sretno vježbanje, 

Karolina

Prethodna Objava

Kako funkcionira naš trup

Sljedeća Objava

Kakve veze imaju mišići stražnjice za tvoj postpartum oporavak?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pomaknite se do vrha